25ste Hulster dweilfestival

Zondag 27 mei 2018, eindelijk was het dan zo ver: De Blaasknarren hadden de eer en het genoegen hun muzikale kunnen ten toon te spreiden in het Zeelandse Hulst, waar voor de 25ste keer het dweilfestival werd georganiseerd: de jubileumeditie! In de ochtend werd er dan ook verzameld bij de Vrolijke Noot, zodat we zoals afgesproken rond de klok van 09:30 uur konden vertrekken. Gezien de verwachte temperaturen waren wij gekleed in onze meest populaire outfit: polo met korte broek. “Meest populair”, omdat dat altijd betekent, dat er bloedmooi weer wordt verwacht. En dat werd het ook! Tropisch warm met zo’n 28 tot meer dan 30 graden: goed voor een goede opkomst van het publiek, goed voor de horeca, goed voor de interactie met het publiek…

Dit maal werd de bus bestuurd door Wouter van CV De Damzwabbers, waarvoor uiteraard onze grote dank!!! Ook gaat onze dank uit naar Chantal, Anita en Bart voor het versterken van onze gelederen. De reis naar Hulst was wat langer als dat wij doorgaans gewend zijn, namelijk zo’n twee uur, maar we wisten er een gezellige boel van te maken. Rond twaalven waren we aan de Bierkaai: de verzamelplaats waar alle 20 orkesten, ofwel 400 muzikanten, bij elkaar kwamen. Daar mochten we beginnen met koffie, een koek en een lekker broodje. Je kon naar behoefte pakken en de lunch was werkelijk geweldig verzorgd! Buiten je eigen schuld kon je er niets tekort komen. Meteen werd er ook kennis gemaakt met de begeleiders Geert en Peter, waarvan we ook allemaal een jubileumspeldje kregen uitgereikt. Na deze warme ontvangst begaven wij ons naar het startpunt van de stoet. Wij waren het tweede orkest. Onverwacht werd aan mij de taak toebedeeld om samen met een bassdrummer voorop te gaan ter begeleiding van de stoet. Grappig om te doen! Met 20 orkesten achter ons liepen we met muziek (Leutig Is’t Om In Ulst Te Zijn) naar de Grote Markt, waar na de toespraak van burgemeester Mulder alle orkesten zich georganiseerd verspreidden over het gezellige vestingstadje Hulst en “hun ding gingen doen”.

Wij werden door onze begeleiders naar De Basiliek gedirigeerd. Daar aangekomen hadden wij ruimschoots de tijd, want we waren pas tegen tweeën aan de beurt, en we gebruikten deze royale pauze voor een warming up, in de vorm van het oude, vertrouwde Adio Amore en het doornemen van een aantal passages en overgangen in onze nieuwe set. Even daarna was het tijd voor ons eerste optreden. Voor ons gevoel “gleed die er lekker doorheen” en eigenlijk gingen we de hele dag tijdens de optredens lekker los en dat moeten we hebben! Daar tussendoor waren lange pauzes, maar dat mocht onze pret niet drukken, want we konden ons prima vermaken met de muzikale prestaties van de andere orkesten. Om kort te gaan was het een heerlijke, beregezellige dag. Ik denk dat ik namens alle leden kan zeggen dat het “genieten was op een heel hoog level”.

Rond 17:30 uur was het eigenlijk klaar voor alle orkesten en werd het muzikale vermaak overgenomen door niemand minder dan Susanne de Rooij, zangeres en entertainer uit het niet mis te verstane pittoreske stadje Den Haag. Zo rond 18:00 uur was het tijd voor de prijsuitreiking en uiteraard werd begonnen met de wedstrijdklasse: wij feliciteren De Flierefluiters met de 1ste plaats. Zij mochten huiswaarts gaan met de wisselbeker en een leuke geldprijs. Ook feliciteren wij Toeter Nog Maar Eén en de Koetillers met de 2de en 3de plaats. In de leutklasse mocht Bluswerruk zich gelukkig prijzen met de 1ste plaats.

Vrijwel meteen na de prijsuitreiking hadden wij het voorrecht om weer plaats te mogen nemen in onze mooie touringcar, want we hadden nog een paar uur te reizen, ondanks dat het naar vermoeden nog lang leutig was om in Hulst te zijn. Onderweg nog een hele leuke en gezellige hamburgerstop gemaakt bij Mc. Donalds en verder verliep de terugweg erg rustig. Eén ding is zeker: we hebben een geweldige dag gehad!